Då Helina varit engagerad i kyrkan hemma i Estland föll det sig naturligt att hon skulle engagera sig även här i Sverige.
Round large familjen gunnarsson 2016 08
Familjen Gunnarsson

Då Helina varit engagerad i kyrkan hemma i Estland föll det sig naturligt att hon skulle engagera sig även här i Sverige.

Familjen Gunnarsson är en familj om 5 personer bosatta i Östhammars kommun med ett engagemang inom kyrkan.

Estniska Helina hade länge drömt om ett utbytesår efter att några av YFUs volontärer kom till hennes skola och berättade om sina utbytesår och hur givande det var för dem och hur roligt de hade haft. Att det blev Sverige var ett enkelt val då det från början fanns svenska kopplingar inom familjen. Hösten 2016 flyttade därför Helina in hos familjen Gunnarsson och blev snabbt en del av familjen. Yngsta sonen Axel var däremot tvungen att ge upp sitt rum när Helina flyttade in vilket kändes lite ovant ”Man gick ju in i fel rum några gånger” säger Axel och skrattar ”men när man hade vant sig så var det bara kul att ha fått en extra familjemedlem”. Mamma Annika förklarar att det inte har inneburit några större skillnader för familjen sen Helina flyttat in, istället har det fungerat väldigt bra.

Då Helina varit engagerad i kyrkan hemma i Estland föll det sig naturligt att hon skulle engagera sig även här i Sverige. Hon berättar att hon sjunger i ungdomskören, är med på bibelstudier och att hon på lördagar engagerar sig i ungdomsgruppen. Hon har hittat ett stort umgänge inom kyrkan och aktiverar sig på många olika sätt. ”Helina är nog mer i kyrkan än vad vi andra är” säger Annika och skrattar. Helina har upplevt många olika saker i Sverige, bland annat fick hon lära sig att åka slalom, det vara värdpappa Kaj som lärde henne. Just skidåkning är något Helina kommer sakna med Sverige men hon vet att hon alltid är välkommen tillbaka om hon skulle känna för att åka skidor i framtiden. På frågan om Helina har märkt några särskilda skillnader mellan Estland och Sverige svarar hon att det till och från uppstår ”små kulturkrockar”. I köket har exempelvis Helinas värdsystrar ställt sig frågande till hur Helina väljer att tillaga sina nudlar, ”Jag krossar alltid mina nudlar och äter dem ibland utan något till, vilket mina värdsystrar tycker är lite märkligt”. Hon har också lagt märke till att födelsedagar tas på mycket större allvar än vad hon är van vid i Estland. ”Här sjöng alla för mig på morgonen, det var något vi gjorde när jag var yngre i Estland men som vi har slutat med nu”.

Helina beskriver att hon tycker mycket om den svenska mentaliteten och att hon upplever svenskar som väldigt varma och trevliga, ”Jag vet att ni svenskar inte ser er själva på det viset men jag upplever att folk alltid är glada, trevliga och tillmötesgående”.

I sommar åker Helina hem igen efter ett år i Sverige. Med sig i bagaget har hon en ny familj, nya vänner och en ny kultur!