Möt en värdfamilj - Värdföräldrar familj

Möt en värdfamilj

Round xlarge yfu v rdfamilj sundberg och alex   copy1

Det är vardagen som är den svenska kulturen

Det har varit spännande för familjen Sundberg att ta emot en utbytesstudent. Inte bara för att de har fått lära känna en ny människa med en helt annan kultur, utan också för att de själva har fått chansen att visa upp sin egen kultur, den svenska.

Att uppleva de små sakerna tillsammans
- Den bästa delen med att ta emot en student är att uppleva saker i vardagen tillsammans,säger Carl Johan, pappa i familjen Sundberg.
Innan familjen Sundbergs student kom till Sverige trodde pappa Carl Johan att det bästa med att vara värdfamilj var att få planera att visa upp Sverige eller någon av de stora sakerna som familjen hade planerat. I efterhand tycker han istället att vardagen är det bästa, alla de små sakerna som händer i vardagslivet och att han har fått chansen att släppa in en helt unik och ny människa i sitt liv. Deras utbytesstudent.
- Alex är en väldigt öppen person. Han ville välkomna vår kultur och vårt sätt att leva och var därför drivande och rolig att ha med. Tänk när han spelade kort och skrattade tillsammans med farmor, minns Carl Johan.
Farmor är nästan 90 år och även hon fick glädje över familjens nya, tillfälliga, medlem Alex.

Vi fick också en liten bit av Mexico
- Vi fick in en liten del av Mexico i vår familj. Det märkte vi på något så enkelt som en vanlig fredagstacos, texmex-kväll, det händer inte längre på samma sätt. Om det ska ätas texmex idag, eller ja mexikansk mat, då ska det ätas på riktigt och då är det riktigt tortillabröd och riktigt allting, berättar brorsan Erik och skrattar.

Erik Sundberg, brorsan, berättar att både han och Alex ofta var upptagna med skolan och olika fritidsaktiviteter. Men sen fanns det också chans att umgås och göra saker tillsammans. De har blivit vänner.
Att bli en i familjen
Eriks syster Anna bor inte längre hemma och hon trodde därför inte att hennes relation med Alex skulle bli så djup.
- Det har definitivt överträffat mina förväntningar. Jag kände mig inte så delaktig i det, med tanke på att jag inte bor hemma längre och pluggar i en annan stad. Trots det så känns det verkligen när man kommer hem, som att jag hade ett extra syskon liksom. Jag hade inte trott att jag skulle känna mig som ett syskon till Alex, berättar Anna.

Att vara värdfamilj är någonting som har berikat familjen Sundbergs liv och deras anhöriga.
Round xlarge 20180818 121215 calvin med vf

Läs om Helena och Elisabeth som tog emot Calvin från USA hösten 2018 här.