Möt en utbytesstudent - Värdföräldrar familj

Möt en utbytesstudent

Round xlarge calvin porträtt dalarna

Ett brev från Calvin som gjorde en resa till Dalarna tillsammans med värdfamiljen från Gnesta

Hej! Jag heter Calvin och jag kommer från USA, och nu är jag utbytesstudent här i Sverige genom YFU. När jag kom hit visste jag att många av mina förfäder lämnade Sverige under 1800-talet, och det gjorde mitt kommande äventyr även mer spännande, men jag hade bara kontaktinformationen till en avlägsen släkting. Jag hade ingen aning om vad som väntade mig här.

            Jag kontaktade släktingen, Hans, och han sa att han gärna ville visa mig området där några av mina förfäder kom ifrån - även platser som min far och hans familj hade besökt för nästan femtio år sedan när de hälsade på i Sverige! Under höstlovet reste jag och min värdfamilj till Malung i Dalarna. En dag under besöket fick jag träffa Hans, och han tog mig på en rundtur genom samhället och berättade om min familjs historia.

            Jag såg gamla bondgårdar byggda av mina förfäder, fikade med flera släktingar, besökte en hembygdsgård som visade hur man levde när mina släktingar lämnade Sverige, såg familjebilder och släktträd, satte gravljus på en kyrkogård för att fira Alla helgons dag, och så mycket mer. Det var en kall, kort novemberdag, men jag hade så mycket kul. Jag lärde mig så mycket mer om mitt ursprung än jag någonsin hade trott var möjligt, och jag kommer aldrig att glömma det.

            Det var ett bitterljuvt avsked efter denna händelserika dag, men jag är otroligt tacksam att jag har fått den här möjligheten. Jag kan nästan inte vänta på att dela med mig av allt som jag har lärt mig med min familj i USA, och tills dess ska jag fortsätta att njuta av min tid i det här underbara landet.

Vänliga hälsningar / Calvin

Round xlarge calvin dalarna hus

Självklart att bli utbytesstudent för Misha från USA

Misha är en utbytesstudent ifrån USA som valt att spendera sitt år i Sverige. Misha har fått familjen att skratta väldigt mycket. De skrattar och njuter av tiden ihop. Mishas värdföräldrar har en son som är på ett utbytesår samtidigt som Misha är i Sverige. Hennes värdsyster tycker att det bästa med att ha Misha som en del av familjen är att hon har så mycket roliga upptåg för sig och att hon ständigt är glad. Mishas värdsyster tror och hoppas att alla som åker på ett utbytesår är lika nyfikna på den nya kulturen som Misha.

Round xlarge host family playing game
Round xlarge host family picture misha

Bidrar med mycket glädje
Misha är en glädjespridare. Hennes egna föräldrar träffades när mamman från Japan var på ett utbytesår i USA och hon blev kvar där.

- Jag växte upp med berättelser och sånt om hennes utbytesår. Och min bror åkte när han var sjutton. Jag har alltid haft lust att vara utbytesstudent, berättar Misha.

Att åka som utbytesstudent är någonting som Misha alltid har velat göra. Misha har fått lära sig svenska, och trots att språket skiljer sig en hel del från engelskan så kan hon utan problem hålla en dialog på svenska.
Många språk blandas
I Mishas familj pratas det svenska, men värdpappan är norsk, så det pratas också norska. Det blir även en del engelska eftersom att det är Mishas modersmål och när Misha skypar med sin mamma pratar hon japanska. Det är en salig blandning av språk i huset i Göteborg och en salig blandning av kulturer.

- Vi trivs med att leva med mångfald. Och som sagt, så skrattar vi väldigt mycket. Misha har fått in mycket liv i familjen, säger Mishas värdmamma Eva.
Round xlarge std with host siblings 2