F.A.Q - Värdföräldrar familj

F.A.Q

Passar vi som värdföräldrar?
Alla kan vara värdföräldrar. Det kan vara familjer med eller utan barn, singlar, samkönade par och pensionärer. Man kan bo på landet eller i stan, i lägenhet eller villa.
Har ni ett intresse för andra kulturer och vill ära känna en ny ungdom passar du perfekt som värdförälder!

Får vi välja student?
Vi ger förslag på studenter som kan passa ihop med er, baserat på era eventuella önskemål och intressen. När ni har blivit godkända som värdföräldrar är det ni som tar det slutgiltiga beslutet om vilken student ni vill välkomna hem till er.

Vad kommer det att kosta för oss?
Att vara värdfamilj med YFU är ett ideellt åtagande. Ni står för mat och husrum under läsåret medan studenten själv har med sig fickpengar för att täcka upp för övriga kostnader så som busskort, klädinköp och fika med kompisar.

Vi heltidsarbetar och lever ett aktivt liv. Har vi tid för en utbytesstudent?
Att vara värdförälder ska inte vara ett åtagande som tar massor av tid i anspråk. Studenten kommer att få egna vänner i skolan och genom fritidsaktiviteter, precis som andra ungdomar i Sverige. I början behöver studenten naturligtvis lite extra uppmärksamhet så att hen känner sig trygg och välkommen, men sedan ska studenten vara ungefär lika självgående som en svensk tonåring.

Kan studenterna svenska?
De flesta studenterna kan ingen eller väldigt lite svenska när de kommer till Sverige. Alla studenter kan grundläggande engelska, men syftet är att de ska lära sig svenska och de allra flesta lär sig språket väldigt snabbt.

Måste studenten ha ett eget rum?
Det är inte alla som har ett extra rum till övers och studenterna är medvetna om att de inte kan ställa krav på att få ett eget rum. Många ungdomar kan tänka sig att dela rum. Det viktiga är att studenten får sitt eget krypin med säng och plats för att läsa läxor.

Vad får vi för stöd under året?
Som värdföräldrar har ni en egen kontaktperson i närheten, en så kallad områdesrepresentant. Områdesrepresentanten är en person med YFU-bakgrund som både ni och er student kan bolla tankar och funderingar med. Ni har också möjlighet till stöd och råd genom att vända er till kontoret i Stockholm.

Hur tar sig studenten till och från skolan?

Studenten åker till skolan med lokaltrafik och bekostar själv sina resor med buss eller tåg. Bor ni en bit bort från skolan, och studentens kostnad överstiger 600 kronor/månad täcker vi det överstigande beloppet. En del värdföräldrar bor på landsbygden, och då finns ofta en skolbuss som tar studenten till och från skolan. Det är också vanligt att studenten cyklar till närmsta busshållplats.

Vad händer om vi vill åka på en resa under årets gång?

Har ni en resa inplanerad under året får ni gärna bjuda med studenten. Om det inte är möjligt ordnar vi på YFU-kontoret en tillfälligt boende åt er student. Det är oftast en värdförälder som har varit med tidigare och bor i närheten.

Fler frågor? Kontakta YFU