Bjud hem världen - Värdföräldrar familj
Wide 102 denmark hf portraithouse

Bjud hem världen

Bli värdförälder

Innan familjen Sundbergs student kom till Sverige trodde pappa Carl Johan att det bästa med att vara värdfamilj var att få planera att visa upp Sverige eller någon av de stora sakerna som familjen hade planerat. I efterhand tycker han istället att vardagen är det bästa.

Läs om Familjen Sundberg
Round xlarge 835 sweden 2014 studalejandro hbroerik relaxingbythelake
Round xlarge 834 sweden 2014 hfsundberg studalejandro outdoorfamilyportrait
Round xlarge 836 sweden 2014 studalejandro hbroerik cookingtogether

"Den bästa delen med att ta emot en student är att uppleva saker i vardagen tillsammans"

Bli Värdförälder

Ett år som värdförälder innebär att du öppnar ditt hem för en ung person från ett annat land. Du ger henne/honom chansen att lära sig ett nytt språk (svenska) och få en djup förståelse för kulturen i Sverige. Du ger också en nyfiken ung människa chansen att få fler vänner, möta nya utmaningar och få erfarenheter för livet. Samtidigt får du själv möjlighet att ta del av en del av världen som du kanske alltid har varit nyfiken på. Att vara värdförälder är ett väldigt roligt sätt att fördjupa sin förståelse för en annan kultur, bara genom att vara sig själv i vardagen och utan att behöva åka någonstans. YFU finns alltid som stöd för dig som värdförälder både i form av utbildning före och support under utbytesåret.

Studenten kommer hit för att lära sig svenska, gå i en svensk gymnasieklass och för att ta del av vardagen i en svensk familj. En vanlig svensk vardag är ett stort äventyr i sig för många. Det är ett ideellt uppdrag att vara värdförälder. Du kommer att stå för kostnaden för mat och husrum för en extra person i ert hem. Övriga kostnader täcks av studentens egna fickpengar samt avgiften för programmet. Du och familjen kan resa som vanligt under året, studenten betalar själv sina extra resor. Om studenten inte kan betala och ni är bortresta ordnar YFU ett temporärt boende.

Studenter stannar olika länge
Som värdförälder kan du ta emot studenter följande perioder:

  • under ett läsår, augusti- juni
  • under en termin, augusti - januari
  • som ankomstfamilj, 10 veckor från mitten av augusti
  • som temporär familj (behövs om en student av olika skäl behöver byta familj under utbytestiden i Sverige) i allt från några veckor till två-tre månader

Alla kan bli värdförälder
Vi söker efter boenden över hela Sverige som vill ta emot en utbytesstudent. Alla kan vara värdföräldrar - du kan vara singel, storfamilj, ha utflyttade barn eller vara pensionär. Du kan bo på landet eller mitt i stan. Det viktigaste är att du är öppen och intresserad av att lära känna en ungdom från ett annat land! Du behöver inte ha egna barn i samma ålder eller ha egna barn som själva ska åka utomlands.

Wide 935 netherlandsestonia 2015 studkrista hmom hostfamilylove

Steg för steg – att bli värdförälder:

1. Du fyller i och skickar in vår intresseanmälan – du visar din nyfikenhet, anmälan är inte bindande.

2. Vi tar kontakt med dig, så att du ska få svar på alla dina frågor.

3. Du gör en ansökan om att bli värdförälder, där anger du bland annat vilken typ av student du vill ta emot. Underlaget i ansökan använder vi för att matcha dig med flera studenter och ni får ett urval av studenter som ni kan välja emellan.

4. Vi bokar in och gör ett hembesök. Besöket gör vi för att kunna ge dig och studenten ett så tryggt och bra år som möjligt. Under mötet får du veta mer om YFU och vad det innebär att vara värdförälder. Du får chansen att berätta lite om er själva och ställa frågor. Ett hembesök är inte bindande utan en bra chans att träffa någon och prata mer om att bli värdförälder.

5. Efter hembesöket fattar du/ni beslut om att bli värdföräldrar och vem ni vill välkomna till ert hem.

6. YFU gör en officiell placering och meddelar studenten. Ni får varandras kontaktuppgifter. Ni får gärna börja lära känna varandra redan innan ankomsten.

7. Därefter ordnar YFU en skolplacering på en lämplig gymnasieskola utifrån rekommendation, inriktning och avstånd.

8. Alla värdföräldrar och utbytesstudenter får en lokal representant som håller kontakt med er och är ett stöd under hela perioden för utbytet.