Året som värdförälder - Värdföräldrar familj
Wide 1129 netherlandsthailand 2015 studjay hf portrait

Året som värdförälder

Den 14:e augusti landar våra internationella utbytesstudenter. De är på ett introduktionsläger strax utanför Stockholm de första dagarna, och åker sedan vidare till sina respektive värdfamiljer. Att vara värdförälder är ett väldigt roligt sätt att fördjupa sin förståelse för en annan kultur, bara genom att vara sig själv i vardagen och utan att behöva åka någonstans. YFU finns alltid som stöd för dig både i utbildning före och support under utbytesåret. Läs mer och få svar på vanliga funderingar, från tidigare värdföräldrar som kan uppkomma när ni ska ta ställning till om ni kan ta emot en student eller inte.

Du får stöd hela utbytet

YFU har anställda med mångårig erfarenhet av utbyten och värdföräldrars situation. Du är alltid välkommen att kontakta oss. Det finns bland annat ett journummer som är tillgängligt 24-timmar om dygnet för studenter och värdfamiljer i Sverige. Som värdförälder får du även en lokal representant, en person du alltid kan kontakta för att få svar på frågor och funderingar eller om du bara behöver prata av dig. Alla YFU:s studenter är försäkrade och personalen på kontoret har kunskap om vad som behöver göras om något händer en student.

Träffar under året
Under året arrangerar vi träffar för värdföräldrar och studenter. Träffarna arrangeras av volontärer i samordning med YFU-kontoret i Stockholm.


  • Hämta studenten & utbildningsträff:
    I mitten av augusti samlar vi alla nya studenter på en lägergård i Stockholm, där de stannar i tre dagar tillsammans med våra volontärer. De får en introduktion i svenska, svensk kultur och får lära känna varandra genom lekar och samtal kring interkulturell förståelse. Den sista dagen välkomnas alla värdföräldrar och då får ni en kort utbildning. Efter utbildningen träffar du din student och ni åker hem. För värdföräldrar som inte har möjlighet att ta sig till Stockholm ordnar vi med studentens resa hem till er.
  • Efter studentens ankomst: Det kommer att anordnas en träff i din närhet cirka två månader efter att studenten kommit. Syftet är att värdföräldrar och studenter genom samtal och övningar ska få möjlighet att reflektera kring hur den första tiden har varit och känna efter vad som känns bra och mindre bra, hur fungerar er kommunikation, vad kan förbättras? Många av våra volontärer är tidigare värdföräldrar och utbytesstudenter och kan ge nyttiga tips som förenklar första tiden ihop.


  • I mitten av utbytesåret: Anordnas ytterligare en lokal träff. Många upplever halvvägs att det är "så lite tid kvar". Andra upplever att första tiden inte var som de tänkt och behöver hjälp med hur de ska förändra och förbättra. Vi träffas och reflekterar genom samtala och lekar över hur läget ser ut med stöd av erfarna volontärer.


Varför YFU

Ideell obunden organisation med över 50 års erfarenhet

YFU bildades 1951 med utbyten mellan USA och Tyskland/Österrike i syfte att ge världen en nystart i spåren av andra världskrigets förödelse. Vårt uppdrag är lika viktigt än idag. Vi har funnits i Sverige sedan 1961 och har alltså över 50 års erfarenhet av internationellt ungdomsutbyte. Under året ordnas läger för studenterna för att följa upp hur de har det och de får träffa andra utbytesstudenter som är i Sverige. Även lokala träffar ordnas för både familjer och studenter samt frivilliga resor för studenterna till olika delar av Sverige. YFU är en ideell organisation som är partipolitisk och religiöst obunden.